Hylla av trälådor

Sugen på nya projekt? Här tipsar vi om hur du kan göra din egna hylla av trälådor. 

Det här med förvaringsmöjligheter, det är väl ändå något som nästan alltid behövs? I allas hem. Återigen ett projekt där endast fantasin sätter gränser, vad har du för behov? Till vår hylla har vi valt att använda sex trälådor, men du kanske vill ha fler? Eller färre? Det är liksom det som är charmen – du väljer helt fritt själv hur du vill att din hylla ska se ut. 

Förarbetet är viktigt när du ska färgsätta trä

Vi valde att använda oss av IKEAs trälåda Knagglig till vår hylla. Är du händig går det såklart att bygga egna lådor först – om du vill det. Fördelen med IKEA är att lådorna kommer delvis ihopsatta, vilket underlättar när det kommer till färgsättning. Oavsett vilken färgsättning du väljer är det enklare att få ett jämnt resultat om du utgår från en omonterad låda. 

Självklart är det här den typen av projekt som går att göra av sådant du redan har, med återbruk. Har du lådor ståendes, eller någon familjemedlem som vill bli av med några? Perfekt! Men tänk på att det kan bli lite pilligare just i hörn och liknande om lådorna redan är monterade. 

Oavsett om du har en obehandlad låda som du köpt själv eller som du byggt är det alltid bra att slipa av ytan lätt, för att färgsättningen ska fästa och tränga in. Har du tidigare behandlade lådor kan du behöva en mer grundlig slipning för att få den ren från tidigare färgsättning – speciellt om du väljer att behandla med en bets. 

Vi valde att färgsätta våra lådor med Lackbets Aqua i kulören Brun. För att pigmenten inte ska lägga sig på botten är det viktigt att röra om betsen ordentligt innan du börjar ytbehandla. 

Dags att betsa trä

Det är alltid bra att göra en provstrykning med den bets du valt – innan du betsar hela ytan. Detta för att se att det blir den kulör du tänkt dig. Val av trä kommer att påverka hur slutresultatet blir. Gör provstrykningen på en dold yta.
 
Ska du betsa med Lackbets Aqua behöver betsen läggas på flödigt i träets fiberriktning. Använd dig av en Snappy – betspåstrykare, svamp, trasa eller en pensel för att betsa din yta. Utgå alltid från instruktionerna på den produkt du valt, för att få bästa resultat. 
 
Lådorna som vi valde till vårt projekt var som sagt delvis ihopsatta, så om ni använder er av liknande lådor eller redan ihopsatta – tänk på att börja med detaljerna först. Alltså mellan brädor, i hörn och liknande. För att lättare få en jämn yta som slutresultat. 
 
Vid behov av högre slitstyrka går det bra att använda Herdins Betslack Aqua. Vill du utforska våra andra betser? Kika in här!

Snart dags att börja montera din hylla

När alla lådor är betsade och ihopmonterade är det dags att börja färdigställa. På vår hylla valde vi att montera IKEAs hjul Rill, det gjorde vi genom att skruva fast en extra träskiva i två lådor som utgör botten. Sedan kunde vi skruva fast hjulen i botten. Självklart går det att använda sig av ben eller köra helt utan. Vi valde även att låta de övriga lådorna vara lösa – för att kunna ändra hyllan om vi vill. Självklart är det då extra viktigt att tänka på säkerheten och inte låta barn eller djur klättra på lådorna.

Stort lycka till med din hylla! Och kom gärna ihåg att tagga oss i dina projekt #herdins / @herdinsfargverk, eller följ oss på Instagram för mer inspiration.