Nytt liv till dina gamla textilier

Har favorittröjan blivit urtvättad eller är det dags för ny färg på textilierna i hemmet?

Allt för ofta är vi snabba med att slänga sådant vi upplever har tappat färgen, blivit omodernt eller byter ut kuddfodralen för att vi har tröttnat på färgen. Med textilfärg ger du dina gamla textilier en ny chans – vilket är bra för plånboken och i längden även miljön.

Enligt Naturvårdsverket var inflödet av textilier under år 2017 ungefär 140 000 ton. Delar vi upp det så landar vi på 13,9 kg per person. Av dessa 13,9 kg slängs sedan över 7,5 kg per person och skickas direkt till förbränning.

Som privatperson kan du förebygga delar av det onödiga textilavfallet genom att använda textilierna längre, sälja vidare eller lämna in till olika typer av begagnatförsäljningar. Bara genom att använda textilier tre gånger så lång tid som idag minskar den totala miljöpåverkan av produktionen med upp till 70 procent, enligt forskningsprogrammet Mistra Future Fashion.

Färga och förnya

Med textilfärg kan du enkelt färga och förnya. Gardiner, kuddfodral, kläder och övriga textilier i hemmet fräschas upp eller får en helt ny färg. Perfekt om du vill testa något nytt eller för dig som följer de senaste inrednings- och modetrenderna. Självklart är det toppen för dig som shoppar på second hand och gillar plagget men vill ha en annan färg! På så vis kan vi öka livslängden för textilierna och minska konsumtion och tillverkning av nytt.

På Herdins Färgverk har vi två typer av textilfärg för infärgning, Herdins Textile Colour natural fibre som används för naturfiber (bomull, lin, viskos) och Herdins Textile Colour multi fibre som utöver infärgning av naturfiber även går att använda för infärgning av vissa syntetfiber (som ylle, siden och polyamide).

Har du aldrig testat att färga textilier tidigare så är det dags nu! Det är lätt som en plätt och här går vi igenom hur du kommer igång och färgar med textilfärgen Natural fibre.