Vanliga frågor & svar

Här kan du hitta svar på dina frågor om våra produkter. Hittar du inte vad du letar efter? Skicka in din fråga via formuläret nedan eller ring oss på telefon.

Ja, produkten Remol har tyvärr utgått och finns inte längre att köpa i butik.

Tak och panel är anpassad för inomhusbruk på tak och väggar. Utomhusanvändning rekommenderas inte då lasyren inte tål väder och vind som en utomhusprodukt. Vill du måla i ett uterum som är skyddat går det bra, tänk dock på att det måste vara rätt temperatur och fuktighet för att det ska torka.

Många av våra olika nyanser kan blandas för att du ska få just den kulör som du önskar. Läs dock alltid på produktens information om det är möjligt. Det enklaste är att variera kulören är genom att stryka betsen mer eller mindre flödigt, en eller flera gånger eller att späda betslösningen. Späd Äkta bets och Lackbets Aqua med vatten och Lackbets med T-sprit. Om du önskar en helt annan kulör går det bra att med utgångspunkt från nuvarande sortiment blanda egna kulörer.

Våra betser är inte anpassade till utomhusbruk. Många betser kan användas på trä som ibland används utomhus men inte förvaras ute i väder och vind.

Det är möjligt att späda Herdins Lackbets med 25-30% T-sprit och på så sätt förlänga öppentiden något. En utspädd lösning ger dock en ljusare nyans och en något mindre tålig yta.

Har du sen tidigare använt dig av vattenburen olja finns risken att Herdins Träolja, Tjäroljor eller Kinesisk träolja inte tränger in i materialet.

Våra utomhusprodukter är framtagna för utomhusanvändning och rekommenderas inte att användas inomhus.

Vilken färg just ditt material får efter en oljning är omöjligt att svara på. . Ytan mörknar något och får ett annat djup än en obehandlad yta. Trä är ett levande material som åldras med tiden vilket medför att ingen träyta är den andra lik.

Våra utomhusprodukter kan användas på de flesta träslag. Viktigt är att se till att ytan är ren från smuts sen tidigare. Använd t.ex. Herdins Altanrent eller Herdins Linoljesåpa för att få en bra rengöring.

Tak och panel är en lasyr som färgar trä, men där ådring och struktur finns kvar. Det som du ser i träet kommer vara synligt även efter applicering. Fläckar och andra ojämnheter försvinner inte med tak och panel, men det kan dämpas något.

Ja, det går bra förutsatt att det är helt trärent samt ordentligt och jämnt slipat. Herdins Oljebets fungerar bra på golv.

Vill du inte lacka din träyta finns vår Oljebets. Oljebets framhäver trästrukturen och ger träytan en enhetlig betston utan överlappningseffekter, samtidigt som den ger ytan ett grundskydd.

Är du nöjd med kulören på ditt trä behövs ingen betsning. Vaxolja och hårdvaxolja skyddar ditt trä och ger naturlig finish. Ytan mörknar något och får ett annat djup än en obehandlad yta.

Många av våra olika nyanser kan blandas för att du ska få just den kulör som du önskar. Läs dock alltid på produktens information om det är möjligt. Herdins tar inte ansvar för att blandade kulörer blir rätt.

Om du först har lutbehandlat och sedan oljat med Herdins vita Golvolja, men fortfarande inte är nöjd med vitheten. Så går det att successivt bygga på det vita med Herdins vita Golvsåpa.

Beroende på vilken bets du valt kan du alltid öka skyddet på din yta.

– Äkta Bets måste efterbehandlas med Betslack.

– Lackbets kan förstärkas ytterligare med Betslack eller Betslack Aqua.

– Lackbets Aqua kan förstärkas med Betslack Aqua.

– Oljebets förstärks med Vaxolja eller Hårdvaxolja.

Lackbets Aqua och Lackbets är färdiga betslösningar med lack som inte kräver mer efterbehandling. Vill du förstärka skyddet lackar du ytan ytterligare.

Betsfläckar kan vara svåra att få bort med vanlig tvål. Prova med diskmedel, det löser oftast fläckar bättre än tvål och är skonsamt mot händerna. Om fläckarna fastnat ordentligt behöver du en effektivare rengöring som mer eller mindre bleker bort missfärgningarna. Det finns fler alternativ att köpa i färgfackhandeln.

Betser är transparent infärgning som samarbetar med underlaget. Det är därför alltid underlaget och betsen i kombination som får en slutgiltig kulör. För att vara säker på att du fått just den kulör du vill ha bör du testa på en liten yta först. Det finns flera möjligheter att anpassa nyansen efter personliga önskemål. Det enklaste är att variera kulören genom att stryka betsen mer eller mindre flödigt, en eller flera gånger eller att späda betslösningen. Späd Äkta bets och Lackbets Aqua med vatten och Lackbets med T-sprit. Om du önskar en helt annan kulör går det bra att med utgångspunkt från nuvarande sortiment blanda egna kulörer.

Ja, det finns det. Välj en vattenburen lack istället, Betslack Aqua eller om det gäller ett golv, Herdins Golvlack.

Vi rekommenderar att betsning endast utförs 1 gång. Vid önskan om starkare kulör kan ytan betsas fler gånger.

Det beror på hur mycket slitage det oljade golvet utsätts för och hur noga det oljades in från början. Ett rum med normalslitage behöver underhållsoljas vart annat till vart tredje år. Om golvet regelbundet våttorkats med Herdins Golvsåpa eller Herdins Linoljesåpa behöver det inte underhållsoljas lika ofta, dvs. det har ett bra skydd under flera år till.

Vaxolja och hårdvaxolja kan ofta användas på samma ytor. Det som skiljer dessa är att de har olika mycket skyddande egenskaper. Vaxolja rekommenderas på ytor som inte utsätts för hårt slitage. Hårdvaxoljan lämpar sig till ytor där du är ute efter ett förstärkt slitageskydd så som golv eller bänkskivor.

Rör alltid om din produkt innan du börjar. Tänk på att omskakning inte alltid räcker. Har du flera burkar är det bra om du häller ihop dessa för att få en så jämn kulör och glans som möjligt.

Att utföra arbetet vid olika tillfällen kan medföra skillnad. Om du måste ta paus i arbetet gör så där en skillnad inte blir tydlig. Avsluta aldrig mitt på en bräda.

Förarbete måste alltid göras för att ett gott resultat ska erhållas. Olika ytor kräver mer eller mindre arbete beroende på vilken produkt som används. En yta måste alltid slipas och vara ren från smuts.

– Betslack och Betslack Aqua har bra vidhäftningsegenskaper på t.ex. tidigare lackerade ytor samt trärent material.

– Vaxolja och Hårdvaxolja fungerar på trärent och tidigare oljebetsat material.

Om din yta sen tidigare är behandlad med en icke torkade olja t.ex. paraffinolja måste du även tvätta med lacknafta.

Skillnaden mellan Lackbets och Lackbets Aqua är att Lackbets är lösningsmedelsburen och Lackbets Aqua är vattenburen. De har skilda färgkartor och färgar in på olika sätt, titta i butik vilken av dem du gillar bäst. Du hittar även färgkartor på respektive produktsida.

Ja.

E-post:
 faq_category_trabehandling

Nej, det är bara vissa kvalitéer som är möjliga att färga. Titta noga i vår Fiberguide innan du färgar.

E-post:
 faq_category_trabehandling

Det beror på flera orsaker. Dels för att sofföverdrag och möbeltyger i allmänhet är ordentligt behandlade med olika former av appretur, t ex med impregnering (för att inte bli fläckiga och smutsiga direkt och för att hålla sig släta och snygga i butiken). För att ett tyg ska gå att färga måste all appretur avlägsnas och det är inte så lätt. För vanliga kläder och hemtextilier räcker det oftast med att tvätta dem ett par gånger, men för möbeltyger är det betydligt svårare eller ibland omöjligt.

En annan orsak till att vi inte rekommenderar det, är mängden tyg. Det går att färga max 1,5 kg tyg i en hushållstvättmaskin. Det behövs stora mängder vatten och mycket plats för tyget i tvättmaskinen för att infärgningen ska bli jämn och fin.

E-post:
 faq_category_trabehandling

Blandade material med en mindre mängd polyester, elastan eller lycra går att färga in, men resultatet blir en ljusare melerad nyans.

E-post:
 faq_category_trabehandling

Vill du inte lacka din betsade yta finns vår Oljebets. Oljebets framhäver trästrukturen och ger träytan en enhetlig betston utan överlappningseffekter, samtidigt som den ger ytan ett grundskydd.

För att kunna avgöra detta krävs en lös tråd. Har du en längre trådbit kan du prova att dra av den. En bomullstråd går lätt av medan en polyestertråd är betydligt starkare.
Ett annat sätt är att tända eld på en lös trådbit. En bomullstråd brinner snabbt upp medan polyestertråden smälter.

Tag: Kläder

Salt och fixermedel ska doseras efter mängden vatten i tvättmaskinen (se instruktionsboken för tvättmaskinen). Det behövs ca 10 g Herdins TC Fix och ca 100 g Herdins TC salt per liter vatten, för att infärgningen ska bli bra. Vid infärgning i en vanlig hushållstvättmaskin (5 kg) räcker det med ett paket fixermedel och ett kilo salt oavsett mängden färg.

E-post:
 faq_category_trabehandling

Load More

Hittar du inte svaret på din fråga?

Skicka din fråga till oss så hjälper vi dig och du hjälper oss att bygga på vår databas av besvarade frågor.