Kökbänk

Vårda dina bänkytor

Fukt är alla träprodukters största fiende, med regelbundet underhåll förlänger du enkelt livslängden!

Köksbänken är många gånger den träyta som är mest utsatt för fukt i hemmet. De flesta köksbänkar som finns på marknaden är dessutom stavlimmade och när skyddet nöts bort tar sig vatten ned i träet och skapar sprickor i limningen. Nedan hittar du några av de produkter som vi rekommenderar om du ska behandla dina köksytor.

 

Våra produkter:

Ett enkelt sätt att ge nytt liv till en äldre köksbänk är att betsa ytan med Herdins Oljebets.

Herdins OljebetsHerdins Oljebets

Färdig betslösning som består av pigmenterad olja, för en jämnare infärgning på stora och små ytor av nytt eller renslipat trä. Oljebetsen har längre öppentid än de lackbaserade betserna, det gör att den är enklare att använda på större möbler. En oljebetsad yta är dessutom lättare att reparera, om det skulle behövas räcker det med att slipa bort det skadade området och applicera på ny Oljebets. Läs mer om Herdins Oljebets.

 

Herdins KöksbänksoljaHerdins Köksbänksolja

En specialolja för träytor i köket. Produkten består av en blandning av noga utvalda oljor som ger en vacker och tålig yta med bra vatten- och smutsavvisande egenskaper. Testad och godkänd enligt EN71.3, en standard vanlig inom leksaksindustrin som innebär att produkten inte släpper ifrån sig några tungmetaller. Läs mer om Herdins Köksbänksolja.

 

 

Herdins Hårdvaxolja

Hårdvaxoljan är vatten- och smutsavvisande och lämpar sig bra för ytor som utsätts för högt slitage. Läs mer om Herdins Hårdvaxolja. 

Köksbänksskolan

Nedan kommer en kort guide till hur du skapar bästa förutsättningar för din köksbänk. Vill du se mer i detalj hur du går till väga har vi nedan även en film som beskriver hur behandling med Herdins Köksbänksolja går till. 

1. Förbered ytan

Se till att ytan som ska oljas är torr och fri från fett och smuts. Vid behov slipa lätt med finkornigt slippapper.

2. Behandling

Lägg på Herdins Köksbänksolja i ett jämnt och tunt skikt med pensel eller luddfri trasa. Fördela oljan från icke sugande till sugande partier, tillsätt vid behov ytterligare olja så att hela ytan mättas. Slipa eventuellt i träets längdriktning med våtslippapper. Torka upp överskottsoljan efter 20–30 minuter för att undvika blanka partier. Tänk på att det finns risk för självantändning av oljeindränkta trasor. Se därför till att lägga dessa i vatten eller elda upp dem efter behandling. 

3. Efterbehandling

Efter några timmar efterpoleras ytan med vit fiberduk. Låt oljan härda minst 24 timmar. Under härdningen ska ytan inte utsättas för fukt.

4. Underhåll

Underhåll bänkskivan genom att upprepa behandlingen med Herdins Köksbänksolja 2-3 gånger/år. 

 

+

Fördelar Herdins köksbänksolja

  • Fri från tungmetaller
  • Vatten- och smutsavvisande
  • Godkänd enligt SS EN 71.3.
Spela video

Herdins Träbehandlingsskola Köksbänksolja

Längd: 5m 06s