Uteplatsen

På sommaren flyttar husets hjärta ut från köket till altanen och trädgården. Vi har produkterna för att skapa en härlig uteplats hela sommaren.

Det är här som familjen samlas vid grillen, slumrar i hammocken och njuter av livet. Det är ett rum värt att skydda och bevara. Därför har vi tagit fram produkter som gör att du kan njuta av dina utevistelser i många år framöver. Förbehandla, färga och skydda – här hittar du alla produkter som du behöver. Dessutom visar träbehandlingsskolan hur du skyddar uterummet med Herdins Tjärolja.

Känner du dig fortfarande osäker? Här kan du också ställa dina frågor och se våra svar på andra kunders funderingar kring uterummet.

Så gör du:

Herdins AltanrentHerdins Altanrent

Det är viktigt att ytan du ska behandla är både ren och torr. Börja därför med att rengöra ytan med Herdins Altanrent. Då får du bort smutsrester och gör det möjligt för oljan att tränga in i underlaget. Vissa vattenburna oljor kan ge en lackliknande yta som gör det svårt att för den nya oljan att tränga in och skydda träet. Då måste ytan slipas ren från tidigare behandling. Är du är osäker på om tidigare behandling kan ge problem, kontrollera på en yta som inte varit utsatt för slitage. Om pigmentet inte trängt in ordentligt behöver du slipa ytan innan behandling.

På Herdins har vi flera infärgande produkter för uteplatsen.

Herdins Kinesisk Träolja Brun

Herdins Kinesisk Träolja Pigmenterad

Den kinesiska träoljan har en hög torrhalt och är baserad på ”tung tree oil”, pigment och linolja. Den har extremt djupinträngande egenskaper och en mycket god vattenavvisningsförmåga. Passar för alla tidigare oljade, impregnerade eller obehandlade träytor utomhus (även ädelträ som till exempel teak och mahogny). Motverkar sprickbildning, uttorkning och mögelangrepp. Läs mer om Herdins Kinesisk Träolja Pigmenterad.

 

Herdins Tjärolja PigmenteradHerdins Tjärolja Pigmenterad

Ger ett vackert utseende och ett skydd som varar länge. Den pigmenterade tjäroljan består av ljus dalbränd tjära, kallpressad rå linolja, balsamterpentin och pigment. Kommer i 4 nyanser: svart, brun, vitriolgrå och grå. Bör inte användas i inglasade eller invändiga utrymmen. Läs mer om Herdins Tjärolja pigmenterad. 

 

Herdins JärnvitriolHerdins Järnvitriol med silverbets

Ger snabbt och enkelt en vacker grånad kulör som liknar den naturen själv med tiden ger obehandlat virke. Används för färgsättning av obehandlat trä utomhus. Blandningen med silverbets gör det lättare att se till så att hela ytan blir behandlad. Läs mer om Herdins Järnvitriol med silverbets.

 

 

 

Herdins TeakoljaHerdins Teakolja

Olja som bevarar ädelträets lyster och tar bort gråheten i uttorkat trä. Passar för ädelträ och andra olackerade träytor utomhus. Torrhalt 30%. Läs mer om Herdins Teakolja. 

 

 

Herdins Kinesisk TräoljaHerdins Kinesisk Träolja

Oljan har en hög torrhalt och är baserad på ”Tung tree oil” och linolja. Den har extremt djupinträngande egenskaper och en mycket god vattenavvisningsförmåga. Passar för tidigare oljade, tryckimpregnerade och obehandlade träytor utomhus. Torrhalt 49%. Läs mer om Herdins Kinesisk Träolja.

 

 

Herdins TräoljaHerdins Träolja

Skyddar mot uttorkning, motverkar torrsprickning och gör träytan vattenavvisande. Den passar alla typer av obehandlade, impregnerade eller tidigare oljade träytor utomhus. Torrhalt 32%. Läs mer om Herdins Träolja. 

 

Herdins TrätjäraHerdins Trätjära

En furutjära av hög kvalité som ger trä en impregnering som hindrar fukt från att tränga in, samtidigt som den låter träet andas och bevarar den naturliga fetthalten i träet. Normalt underhållsintervall är var 5-10 år. Läs mer om Herdins Trätjära. 

 

 

Herdins Tjärolja LjusHerdins Ljus Tjärolja

Består av ljus dalbränd trätjära, kallpressad rå linolja och balsamterpentin. Används som alternativ till traditionella träoljor då tjäroljan ger ett skydd som varar längre. Bör inte användas i inglasade eller invändiga utrymmen. Läs mer om Herdins Tjärolja Ljus. 

 

Herdins Klassisk TjäroljaHerdins Klassisk Tjärolja

Tjärolja för utomhusbruk som används där det ställs höga miljö- och hälsokrav. Klassisk Tjärolja består av 20 % ljus dalbränd trätjära och 80% kallpressad linolja. Den tränger in på djupet och behåller träets naturliga fetthalt. Ger ett mycket gott och långvarigt skydd. Läs mer om Herdins Klassisk Tjärolja. 

 

 

 

Spela video

Herdins Träbehandlingsskola Tjärolja

Längd: 5m 16s

Ytbehandla utomhus

Sol, vin och vatten nöter på träytor utomhus. Därför är det viktigt att behandla regelbundet. Nedan hittar du en guide till hur du ytbehandlar din uteplats med Herdins Tjärolja. 

 1. Förbered ytan

Det är viktigt att ytan som ska behandlas är både ren och torr. Börja därför med att rengöra ytan med Herdins Altanrent. Den blandas med en del vatten, vid rengöring av hårt smutsade ytor används en högre koncentration av rengöringsmedlet. 

Vissa vattenburna oljor kan ge en lackliknande yta som gör det svårare för tjäroljan att tränga in i träet. Då måste ytan slipas ren från tidigare behandling så att tjäroljan kan gå in ordentligt i underlaget. 

 

2. Behandling

När du använder Herdins Tjärolja bör temperaturen vara minst 18 grader varmt och det får gärna vara solsken. Det gör att tjäran går in bättre i träet och blir lättare att applicera. 

Börja med att röra om i burken. Använder du dig av en pigmenterad tjärolja är det bra att fortsätta röra under arbetets gång, så att pigmentet inte faller till botten. Stryk därefter ut tjäroljan. Efter cirka 30 minuter torkar du brädorna med en trasa för att jämna ut och torka upp eventuell överskottsolja. Beroende på temperatur och luftfuktighet är                                                   torktiden 1-3 dagar. för tjäroljan.  

 3. Efterbehandling

Du behöver inte utföra någon efterbehandling. Tänk dock på att produkten innehåller torkande oljor och därmed finns det en risk för självantändning. Lägg därför använda trasor i vatten eller bränn dom. Verktyg som använts rengörs med terpentin, därefter såpa och vatten. 

4. Underhåll

Tjäroljan har ett skydd som varar 2-3 år. Därefter bör behandlingen göras om för att vara säker på att träytan ska vara helt skyddad.